Nyheter från institutionen

Textila utforskningar på Umeå Fashion Week 2018

2018-09-24
Studenter vid Ämneslärarutbildningen 7–9 med inriktning mot slöjd och i de fristående kurserna Design och kläder A och B, vid Umeå universitet, ställer ut textila kreationer och gestaltningar i samband med Umeå Fashion Week.

Prisbelönt tonsättare en av tre nya hedersdoktorer

2018-06-20
Jan Sandström, tonsättare och professor vid Musikhögskolan i Piteå, Luleå tekniska universitet, Jacqueline Van Gent, associate professor i historia vid University of Western Australia och Nancy Hornberger, professor vid Graduate School of Education, University of Pennsylvania, har av humanistiska fa...

Ny bok: Estetiska ämnen och genus

2018-06-15
Hur påverkar och påverkas genus av de estetiska ämnenas kunskapsområde och undervisningspraktik? I en ny bok med redaktör och författare verksamma vid Umeå universitet behandlas bild, musik, slöjd och dans; ämnen där frågor om genus sällan uppmärksammas men ofta blir mycket synliga.

4,5 miljoner till utbildning av kulturskolelärare

2018-04-03
Som ett av sex lärosäten i landet har Institutionen för estetiska ämnen, Umeå universitet, av regeringen tilldelats medel för att fler kulturskolelärare ska kunna utbildas.

Fler pedagogiskt meriterade lärare vid Umeå universitet

2018-03-28
Förra veckan utnämndes 14 meriterade och fyra excellenta lärare i Umeå universitets pedagogiska meriteringsmodell. I dag finns det totalt 139 meriterade eller excellenta lärare vid Umeå universitet vilket placerar universitetet som tvåa i landet.

Interaktiv ljudkonst av Anders Lind visas i Berlin

2018-02-21
LINES - Interaktiv ljudkonst av Anders Lind, konstnärlig lektor vid Institutionen för estetiska ämnen, Umeå universitet, visas nu i Berlin.

Konstföreningen Arte fyller 30 år

2018-01-16
Arte grundades 1988 och är en arbetsplatskonstförening som samlar medlemmar från Umeå universitet, SLU i Umeå och personal från sjukvården i Umeå. I vår kommer 30-års jubileet att uppmärksammas tillsammans med ett fullspäckat program.

Daelvie – vintern har kommit till campus

2018-01-15
Den nya vepan på Humanisthusets fasad visar hur Daelvie – vintern – är här. Illustrerat av konstnären Emma Fox Sandberg. Umeå universitets vepaprojekt med de samiska åtta årstiderna vill bidra till att öka kunskapen och kännedomen om samiska språk, samhällen, kultur, konst, historia och politik.

Sidansvarig: Emil Lindqvist